Welk hout adviseren jullie voor mijn openhaard?

Op de vraag welke houtsoort het beste te stoken is voor een openhaard heeft Brandhout Weert het volgend advies:

Een openhaard moet het hebben van veel stralingswarmte. Dit is de warmte die u direct voelt als u voor de openhaard zit. (ook wel de warmte die u voelt als u in de zon zit).

Openhaard

Convectiewarmte voelt u nauwelijks omdat deze door de schoorsteen verdwijnt. Daardoor is deze vorm van stoken ook voornamelijk voor de sfeer bedoeld. Hierdoor is een zachtere houtsoort zoals berk beter geschikt dan het gebruik van alleen maar zware houtsoorten zoals eik en beuk.

Ook het opstarten van een vuur met een berk is zeer gemakkelijk. Meestal heeft u alleen een aanmaakblokje nodig wat voldoende is om het hout goed te laten ontbranden en snel een mooi vuur te krijgen. U kunt daarvoor het beste wat kleinere stukjes berk gebruiken. De grotere blokken bewaard u voor het bijleggen. (Aanmaaktips)

Bent u een fervente openhaard stoker en verbruikt u meer dan 2 m3 los gestort per jaar, adviseren wij om de openhaardmix toe te passen (verhouding ongeveer 2/3 berk en 1/3 droog harder hout zoals beuk, eik en essen). Hierdoor heeft u genoeg stralingswarmte voor het ultieme openhaard gevoel en de zwaardere houtsoorten zorgt voor extra warmte en sfeer rendement vanwege de taaiheid en daardoor langere brandduur. De berk houdt, vanwege zijn felle verbranding, de zwaardere houtsoorten goed aan de benodigde verbrandingstemperatuur. Ook wordt dan overmatige rookvorming voorkomen. Hierdoor houdt u de schoorsteen schoner en de buren tevreden.

Onze berk is een zeer gunstige oplossing voor een hoog openhaard plezier. Mede door zijn goede prijs/warmte verhouding.