Welk hout voor mijn accumulerende kachel?

Op de vraag welke houtsoort het beste te stoken is voor een accumulerendeĀ  kachelĀ heeft Brandhout Weert het volgend advies:

Een accumulerende kachel (speksteen, tegel, bergkachel etc.) moet het vooral hebben van veel stralingswarmte en hoge verbrandingstemperaturen. Hierdoor wordt de steenmassa van de kachel snel en goed opgeladen wat het rendement van de warmtestraling verbeterd.

Accumulerende kachel

Hierdoor is een zachtere houtsoort zoalsĀ berkĀ beter geschikt dan de zware houtsoorten. Maar het voordeel van een accumulerende kachel is dat er eigenlijk elke houtsoort geschikt is. U zult altijd een hoog rendement behalen. Wel is de ervaring dat lichtere houtsoorten beter werken dan de zware.

Maar het is uiteindelijk het aantal kg hout wat bepaald hoeveel kW warmte er gemaakt kan worden. Dus kan het zijn dat het gebruik van hardhout of zelfs hardhoutbriketten een beter prijs/warmte rendement oplevert. Maar dit ligt volledig aan de prijs van het hout.

Zo kan het zijn dat het gebruik van hardhoutbriketten in combinatie met berk goedkoper is dan het stoken van alleen berk. Veel klanten van ons combineren dit dan ook. Bij Brandhout Weert is er de mogelijkheid van combineren. Combinatie van Berk en Briketten geeft een stookprijs van 5 cent per kW op basis van alleen de brandstof.