Nieuwe kachel gekocht of een beginnende stoker?

Nieuwe kachel

Bent u beginnende stoker of heeft u een nieuwe kachel? Begin aub met de zachtere houtsoort berk en neem niet direct een grote pallet of een volle aanhanger. Ongeacht de goedbedoelde adviezen van kennissen om direct de zware houtsoorten, zoals eiken of essen, te stoken. Begin aub met berk. Een zware houtsoort zoals eiken is moeilijk in gebruik en geeft u niet (of nooit) het stookplezier wat u verwacht van uw nieuwe kachel.

Heeft u een nieuwe kachel gekocht volg dan AUB de richtlijn in de handleiding voor de eerste keren stoken. Het volgende advies is uitsluitende bedoeld als handreiking maar uw handleiding van de kachel blijft leidend.

Veelal is het instook handleiding het volgende: Zet alle schuiven en kleppen helemaal open. Begin onderop met enkele kleinere blokken (liefst berk, ongeveer 1 kg) en leg hier bovenop het aanmaakhout of aanmaakblok van Brandhout Weert. Leg het aanmaakblokje boven in het aanmaakhout en steek het aan. Veelal wordt bij een nieuwe kachel het advies gegeven om bij de eerste keer stoken de deur op een kiertje te laten maar dit kan per merk verschillen. Wees erop bedacht dat het materiaal nog moet wennen aan de hitte en de verf meestal uitdampt. Dit kan geur veroorzaken. Dus goed ventileren.

Mocht u veel met uw handen aan de nieuwe kachel en kachelpijp zijn geweest. Poets deze dan zachtjes (veelal met een schone vochtige doek) eerst zodat er geen vingerafdrukken meer opzitten. Bij het verhitten zouden deze kunnen inbranden in de verf en deze zijn dan ook nagenoeg niet meer te verwijderen.

De houtsoort berk is gemakkelijk te sturen en u leert eenvoudig, zonder te veel stress om uw kachel goed te gebruiken. Wanneer u uw nieuwe kachel en omstandigheden kent kunt u gaan kiezen voor de wat zwaardere houtsoorten of het gebruik van hardhout briketten. Deze laatste zorgen voor een goede warmte en hebben een zeer schone verbranding zonder rook of aangeslagen ruiten. Echt een aanrader voor de prijsbewuste stoker die de kachel voornamelijk als (bij)verwarming wil gebruiken.