Haardhout Stoken – Tips en Advies

Stoken van haardhout kan in verschillende soorten kachels of open haarden. Hieronder een korte uitleg over de verschillende mogelijkheden en wat het haardhout voor effect kan hebben op uw kachel of openhaard.

Beukenhout van Brandhout Weert

Kachels (gietijzer of andere metaalsoorten)

Elke haardhout soort is geschikt voor de (gietijzeren) standaard kachel. Maar afhankelijk van uw specifieke situatie kan een berk meer plezier en warmte leveren dan een essen of eiken. Kijk bij Help, Welk hout is geschikt voor advies.

Met elk houtsoort bedoelen wij schoon en droog hout. Dus absoluut geen hout met milieuonvriendelijke verf of lijmresten. Dus ook geen verlijmd hout zoals mdf, osb of spaanplaat. Dit is niet geschikt. De lijm en verfresten tasten het milieu EN uw kachel aan. Hars houdende houtsoorten zoals den zijn geschikt wanneer deze goed droog zijn en wanneer de kachelpijp goed warm is. (meestal zijn oude gemetselde schoorstenen minder tot niet geschikt vanwege hun snelle rookgas afkoeling).

Accumulerende Kachels (steen)

Deze kachels werken goed op elke houtsoort maar de zachtere soorten zorgen voor wat meer rendement. (voor uitgebreider advies zie hier) Door een zeer goede verbranding worden met dit soort kachels hoge verbrandingstemperaturen bereikt. U mag een accumulerende kachel ook nooit smoren. Het voluit laten branden van het haardhout geeft een zeer hoog rendement en de steenmassa zal goed ‘opgeladen’ worden.

Enkele voorbeelden van een accumulerende kachel zijn de speksteenkachels, bergkachel, tichelkachel, rocket-stove, double-bell, finoven en de zeer effici├źnte Rocket Bell.

Open haard

De houtsoort Berk gecombineerd met een hardere houtsoorten zoals essen, eiken of beuken zeer geschikt voor de open haard. Dit brandhout spat niet, geeft een levendig vlammenspel en een lekkere intense warmte-afgifte in de vorm van stralingswarmte. Door het lage rendement is een open haard vooral een sfeerverhogende vorm van stoken. Zorg voor voldoende luchttoevoer zodat het haardhout goed blijft branden. En voor de veiligheid: Laat NOOIT maar dan ook NOOIT een openhaard branden wanneer u niet thuis bent. Wilt u uitgebreider advies kunt u deze hier vinden.

Het aanmaken van de kachel of openhaard

Brandhout Weert geeft enkele tips wat uw plezier kan verhogen. Verder blijft het natuurlijk eigen voorkeur en ervaring wat voor u het beste werkt om optimaal plezier te beleven van uw kachel of openhaard. Mocht u toch nieuwsgierig zijn geven wij enkele praktische tips.