Grote kachel en kamer maar toch te warm in bepaalde periodes.

De warmte die geproduceerd wordt staat niet in verhouding met de warmte die de kamer kwijt raakt. Daarbij heeft een grote kachel een minimale hoeveelheid hout nodig om goed te kunnen branden. Dus de kachel zal te veel hitte blijven afgeven en de kamer kan deze warmte niet kwijt. Als er dan zwaar hout gestookt wordt heeft dit tot gevolg dat er ook nog eens extra warmte nodig is om het zware hout goed te laten branden.

Om dan toch nog goed te stoken neem een mix van zacht en hard hout om de kachel op haar minimum te kunnen stoken. Zacht hout ontbrandt gemakkelijk en geeft ook bij kleinere hoeveelheden de nodige warmte om de hardere houtsoort goed te laten branden. Ben niet te royaal met de hoeveelheid hout in de kachel. Kleine hoeveelheden zijn beter om de warmte te reguleren. Nogmaals, de temperatuur regelt men door de kg hout aan te passen en niet door de lucht volledig te smoren. Maar de kachel heeft wel een minimum aan hout nodig om goed te kunnen functioneren. Het lijkt een beetje tegenstrijdig maar in dit geval is de openhaardmix een goede keuze.

Een andere manier is het toepassen van briketten. Vooral de briketten gemaakt uit hardhout zijn gematigder in hun warmte afgifte. Door het combineren met bijvoorbeeld berk houdt u de kachel goed in bedwang en kunt u de warmte beter regelen. Hierdoor is het mogelijk om toch de minimale kg aan hout in de kachel te hebben en deze gematigd warmte te laten produceren.