Briketten, wat u moet weten.

Briketten zijn een zeer goed alternatief voor brandhout. Maar wat moet u weten als u houtbriketten wilt gaan gebruiken.

Wij van Brandhout Weert vinden het belangrijk dat briketten hun doel niet voorbij streven. Dus kortweg. Houtbriketten en pellets zijn uitgevonden om reststromen van houtverwerkers (timmerplaatsen. zagerijen etc.) te verwaarden in een stookbaar product met een minimale opslagcapaciteit. Het is in onze ogen niet de bedoeling om bomen te rooien (in het oostblok) om er specifiek briketten of pellets van te persen. Dit kost veel onnodige energie en schiet zijn doel compleet voorbij.

Hiermee komen wij tot de volgende bevindingen/adviezen etc.

Vraag bij uw leverancier waar de briketten van gemaakt zijn en hun grondstof. Dus is het ECHT een reststroom van een productieproces of worden deze gemaakt van gekapte bomen die via de shredder weer in de pers tot houtbriketten of pellets worden geperst. Dus waarom goede bomen kappen om met veel energie er houtbriketten van te persen!! Briketten uit een reststroom van een productieproces hebben ook energie gekost maar door de compactheid wordt hiermee bespaard op transportkosten en is uiteindelijk weer een hanteerbaar stookproduct geworden.

Brandhout Weert heeft houtbriketten van een timmerfabriek uit het zuiden van Nederland. Deze fabriek maakt van hun zaagafval, middels een op locatie zijnde briketten pers, de briketten. Een groot gedeelte wordt door ons verkocht. En een klein gedeelte wordt door hunzelf gebruikt voor de verwarming van hun eigen fabriek. Verder is de grondstof van de briketten afkomstig uit schoon (hard)hout (meranti, merbau en een klein gedeelte grenen of vuren). Hier worden GEEN bindmiddelen. lijmstoffen of brandversnellers aan toegevoegd.

DIN. Het toverwoord van de grote aanbieders. Het lijkt bijna een doodzonde als u briketten aanschaft zonder een DIN norm. Tegelijk vragen ze met gemak €300,– voor een pallet van 950 kg!!!!! U voelt hier toch enigszins de toegevoegde waarde van de DIN norm!!

Brandhout Weert heeft gewoon goede briketten. Gemaakt door een goed onderhouden en gekeurde briketpers. En wat veel belangrijker is. HET GEWICHT! Want uiteindelijk bepaald dit hoeveel warmte u kunt maken en niet een DIN norm. Briketten hebben doorgaans een verbrandingsopbrengst van 5 kW / kg hout. Dus bij ons kost 950 kg briketten €150,– ipv de DIN €300,– norm briketten.

Dit brengt ons meteen tot het volgende. De warmteopbrengst.

Een snelle rekensom leert ons dat 1 big bag briketten goed is voor 2500 kW aan warmte. Dit is te vergelijken met een pallet eiken, es of beuken van 1,5 m3 of 3 m3 los gestort.

De verpakking: Koopt u zo een dure pinikai of RUF pallet briketten krijgt u er een berg plastic gratis bij. Want elke 4tal briketten zitten verpakt in plastic. Hoe milieu bewust is dit!! Een ook deze pallet moet u droog opslaan. Want al is het verpakt in plastic het moet binnen opgeslagen worden.

Brandhout Weert heeft gewoon bigbags die hergebruikt worden. Want deze staan op een pallet en zijn volkomen veilig. Verder worden deze weer door ons meegenomen als wij de volgende bestelling komen brengen. Ook kunt u herbruikbare zakken met 15 kg briketten kopen. U kunt deze weer bij ons inleveren of zelf hergebruiken. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om lege zakjes te bestellen en een big bag zelf om te pakken naar kleinverpakking. Dan bespaart u al snel €45 tot €65 en u kunt de briketten gemakkelijk opslaan in een kleine ruimte. De meeste mensen verpakken om naar zakjes. Deze zijn goed hanteerbaar en gemakkelijk in een mand bij de kachel te zetten.

U mag van ons bij afhalen deze hier ompakken naar kleinere zakjes. Dan kunt u de big bag en pallet direct hier laten en hoeft u geen statiegeld te betalen.

Herkomst van de briketten in relatie tot transportkosten.

Veel briketten worden in de Oostblok landen gemaakt. Met duur transport worden ze naar Nederland gebracht. Houdt in gedachte dat transport een grote factor is in de bepaling van de kosten en de milieubelasting (CO2).

Brandhout Weert haalt zijn briketten in het zuiden van Nederland praktisch naast de deur. Met combinatieritten proberen we elke kilometer nuttig in te zetten. Dus transportkosten worden tot een minimum beperkt en dit vertaald zich meteen in de prijs.

MAAR, door deze opzet kan het wel eens voorkomen dat we tijdelijk zonder briketten komen te zitten. Dan zult u even een paar weken geduld moeten hebben. Wij raden aan om deze dan ook weer op tijd te bestellen.