Hoe de kachel of openhaard aanmaken

Kachel of accumulerende kachel

Wij adviseren u om bij het aanmaken van de kachel of accumulerende kachel, de volgende methode toe te passen:

Plaats een aantal grotere blokken brandhout onderin de kachel met enkele kleinere blokken hier bovenop. Vervolgens legt u het aanmaakhout hier weer bovenop met een aanmaak blokje erin en steekt u deze u aan. (Gebruik geen vloeibare middelen, dit is levensgevaarlijk).

Doordat het vuur van boven naar beneden brandt geeft dit de volgende voordelen:

  • Gemakkelijk te stapelen en aan te steken.
  • Minder kans op roetaanslag op het kachelruitje.
  • Gelijkmatigere warmte afgifte over een langere periode.
  • Kachel wordt thermisch lager belast (materiaal krijgt kans om gelijkmatiger op te warmen en uit te zetten. Verlengd de levensduur van de kachel.)
  • Milieuvriendelijker door betere verbranding.
  • Minder rookontwikkeling en aanslag in de schoorsteen.
  • Geen rook in de kamer omdat het deurtje niet onnodig open hoeft om bij te leggen.
  • Hoger rendement en langere tijd tot de eerste bijvulling.

Openhaard

Voor de open haard adviseren wij juist om het omgekeerde te doen. Leg het aanmaakhout onderop en gebruik een aanmaakblokje wat u tussen het aanmaakhout legt. Stapel daarna de kleinere houtblokken er schuin tegenaan als een indianentent. Wanneer de open haard goed brand kunt u grotere blokken haardhout erop leggen. Wissel dit af met kleine en grote stukken wanneer u eik, beuken of essen gebruikt. Desnoods hakt u grote blokken nog eens doormidden. U kunt ook de eik of essen met berk combineren. Dit geeft een goede mogelijkheid om mooie vlammen en toch veel stralingswarmte van uw openhaard te krijgen.
Veel stookplezier.