Help, Welk Hout Is Geschikt?

Wij zullen proberen om u hier in te adviseren. Neemt u aub even de tijd om dit te lezen.

“Eiken is het beste hout om te stoken!!!!!”, is vaak het goedbedoelde advies van andere stokers, kennissen of buren. “Want het is zwaar, geeft dus veel warmte en ligt lekker lang”.

Om hier een kort antwoordt op te geven. In minimaal 80% van de gevallen is eiken NIET het geschikte hout. Het is zeer lastig aan te maken. (zwaar is meestal een gevolg van veel vocht in het hout) Moeilijk aan te houden en geeft, wanneer er correct gestookt wordt, in veel gevallen teveel warmte waardoor het binnenklimaat onaangenaam warm wordt. Als reactie op deze warmte gaan de gebruikers de kachel smoren (luchttoevoer verminderen) om de hitte maar in te dammen. (gevolg daarvan is dat het hout niet wil blijven branden, de kachelpijp snel verstopt raakt en de kans op schoorsteenbrand verhoogd wordt, etc. Ook het milieu is hiermee zeker niet gebaat).

Hoe dan de warmte te regelen? Dit doet u met de hoeveelheid en soort hout.

Wanneer u minder vraag naar warmte heeft, gebruikt u bij voorkeur een zachtere houtsoort en maar enkele blokken bij het aanmaken van de kachel. Wanneer deze in de gloeifase zijn geraakt dan legt u weer enkele blokjes bij. Door toevoegen van hout in de gloeifase ontwikkeld zich ook geen rook wat eventueel de kamer in kan komen. Berk is hiervoor een zeer geschikte houtsoort. Bij grote kachels in grote kamers kan overgegaan worden op zwaardere houtsoorten. Essen, beuk of eiken is daarvoor geschikt in combinatie met zachtere houtsoorten.

Om u te helpen kiest u hieronder de situatie die voor u van toepassing is.

Openhaard     *     Kachel     *     Accumulerende kachel     *     Vuurkorven