Brandhout Prijzen. Waar Op Te Letten!

Brandhout Weert kan zich voorstellen dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Alle informatie over brandhout prijzen zijn vaak moeilijk te vergelijken. Want hoe vergelijkt u het juiste haardhout met de brandhout prijzen? Los gestort heeft een heel andere prijs dan vast gestapeld. Maar ook het houtsoort kan verschil uitmaken.

Waar u op dient te letten bij het zoeken naar informatie over brandhout prijzen:

  1. Is het los gestort of gestapeld brandhout?
  2. Is het vers, natuurlijk gedroogd of ovengedroogd? (vocht %)
  3. Welk soort hout wordt aangeboden?
  4. (Netto)Inhoud van de pallet/container oid?
  5. In of exclusief transportkosten?
  6. Wat wordt er nog extra bijgeleverd?

U ziet dat het een verschil maakt wanneer u 1 m3 los gestorte populier met een vocht % van >30% gaat vergelijken met 1 m3 gestapelde ovengedroogde eiken of essen met minder dan 10 % vocht.

Daarnaast bestaan er nog andere stookproducten zoals briketten. Wat is dit en hoe verhoudt zich dit met normale houtblokken. Voor meer informatie kunt u deze hier vinden.

Los gestort of gestapeld? De meningen lopen wat uit elkaar maar houdt rekening met de factor 1,6 tot 2 (1 m3 los gestort is ongeveer 0,55 tot 0,6 m3 gestapeld). Dit wil zeggen dat u de brandhout prijzen van los gestort ongeveer mag verdubbelen om te vergelijken met een gestapelde m3.

Vers hout, natuurlijk of ovengedroogd? Vers hout moet afhankelijk van het soort nog 1 a 5 jaar drogen, mede afhankelijk van de opslagplaats, houtsoort en diameter van de blokken. Na de droogperiode is het vochtpercentage ongeveer 15 tot 23%. Ook heeft u meer opslagplaats nodig. Veelal wordt door aanbieders dit hout los gestort. Houdt u er ook rekening mee dat hout tijdens het drogen tot zo’n 10 a 15% kan krimpen!! Ook dit heeft invloed op de brandhout prijzen. Want wanneer de voorraad bij uw leverancier ligt en u per direct kan bestellen wordt dit in de brandhout prijzen doorberekend.

Daarbij blijft er bij vers hout nog altijd veel vocht achter wat bederf kan veroorzaken. Vooral de zachtere houtsoorten beginnen dan te ontbinden wat het rendement sterk vermindert. (Ook dit constateren wij vaker bij klanten die geen optimale opslagplaats hebben).
Ook de hardere houtsoorten (vooral met grove bast) kunnen last krijgen van schimmels, paddestoelen en ongedierte.
Oven of geforceerd gedroogd is direct stookbaar. Dit wordt doorgaans geleverd in pallets strak gestapeld en zo als in ons geval ook los gestort. Dit brandhout is doorgaans lang houdbaar en vrij van ongedierte. U zal wel begrijpen dat dit invloed heeft op de brandhout prijzen.
Dit ongedierte kan in vers hout voorkomen, vooral wanneer de houtopslag niet vrij staat van groen zoals struiken en planten. In de winter wanneer u dit hout even in een warme kamer op temperatuur komt zal het ongedierte weer actief worden en het hout kunnen verlaten om elders in de kamer een plekje te zoeken.

Welk soort hout bieden ze aan. Ook hier zit veel verschil in. Afhankelijk van het soort hout bedraagt de soortelijke massa 300 tot 850 kg per m3. Zo vindt u aanbieders die zeer goedkoop hout aanbieden (meestal marktplaats) maar meestal bestaande uit mixen waar veel zachthout zoals wilg, populier en den in is verwerkt. Wij komen bij klanten die denken eiken geleverd te hebben gekregen maar waar de levering uit tenminste 70% zachthout bestaat. Dus als u 1 m3 poplier stookt dan heeft u daar maar 700 kW (energie) warmte van. Neemt u bijvoorbeeld essen, dan vertegenwoordigd diezelfde 1 m3 wel 2200 kW. Dit is 3 maal zoveel.

Zo ziet u dat een levering van marktplaats wat u maar €50 euro heeft gekost in werkelijkheid €150 euro was. U heeft namelijk 3 keer zoveel nodig. Dan is Brandhout Weert toch zeer concurrerend geworden.

Houdt er rekening mee dat zeer ovendroog brandhout maximaal 5 kW warmte per kg hout kan leveren. Nu is het zo dat de brandhout prijzen vooral afhankelijk zijn van de arbeid, droog energie en transport die een pallet stapelen en drogen kost. Het gewicht is minder prijs bepalend in dit opzicht maar oefent toch invloed uit, vooral in relatie tot transportkosten.

De inhoud/volume van het aangeboden brandhout. Ook hier wordt veel mee gestunt. zo worden er pallets aangeboden van ruim 2.1 m3 maar ook van 1.6 m3. Vraag naar de binnenmaat van de pallet of de netto inhoud. Dit staat niet overal duidelijk vermeldt. Ook bij het los storten is het opletten. Want hoe kunt u bepalen hoeveel er nu werkelijk gestort wordt?

Let ook op met de bloklengte, hoe langer het hout hoe minder er in een m3 past. Daarom is hout van 25 cm in een pallet van 1,8 m3 meestal net zo duur of duurder als een pallet van 2 m3 met 33 cm hout. Dit zit de be- en verwerking: 33 cm hout heeft 1 zaagsnede per meter minder en in het volume/compactheid van stapelen kan er minder in.

Transportkosten. Kijk goed of de brandhout prijzen inclusief of exclusief transportkosten zijn. Transportkosten maken een groot deel uit van de prijs. Brandhout Weert levert vooral regionaal en heeft lage transport prijzen (Mits de bestelling meer dan €100 bedraagt) Verder werken wij met het principe hoe meer kilometers vanaf Brandhout Weert hoe hoger de transportkosten.

Veel bedrijven hebben een lage prijs maar dan is de conditie zelf afhalen. Houdt er rekening mee dat uw auto en aanhanger dan geschikt is voor het gewicht. U bent zelf verantwoordelijk en u draagt het risico wanneer de aanhanger of auto er niet geschikt voor is. Houdt er rekening mee dat een pallet van 2 m3 al snel 700 kg of meer weegt. Dus met een gemiddeld geremde aanhanger gewicht van 800 kg komt u al op 1500+ kg totaal gewicht. Voor de meeste moderne auto’s is dit al teveel om te mogen trekken. Ook bij Brandhout Weert kunt u komen afhalen. Maak daarvoor een afspraak met Pierre 06 1673 0861.

Welke extra’s krijgt u nog meegeleverd / aangeboden. Zo heeft iedere aanbieder wel misschien een extraatje of niet. Ook dit moet u meenemen in de vergelijking met de brandhout prijzen. Het gaat niet om de grootste bedragen maar die 2 euro heeft u toch weer mooi meegenomen. Brandhout Weert biedt geen extra gratis producten maar biedt wel extra service, zeer droog hout en lage prijzen. Zo proberen wij het hout op de juiste plaats te krijgen waar mogelijk en gaan meestal nog een stapje verder waar andere brandhout aanbieders afhaken. Dus ook op grind kunnen wij lossen. Geef dit van tevoren aan aub als dit bij u van toepassing is.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp. Mail ons of bel met Martijn 0683770069 – Pierre 0616730861